Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Λουκέτο στο Αρχείο Λούκατς: Σκοταδισμός με ευρωπαϊκή σφραγίδα

Tελικά οι φράχτες ορθώνονται και στα μυαλά…
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαρξιστής (ορθόδοξος ή λιγότερο ορθόδοξος) για να αναγνωρίσει τη μεγάλη συμβολή του Ούγγρου φιλόσοφου Γκιόργκι Λούκατς στον πολιτισμό της εποχής μας. Η απόφαση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών να κλείσει το Αρχείο Λούκατς προκαλεί σοκ και δέος σε κάθε άνθρωπο και δείχνει τι δρόμο ακολουθεί η Ουγγαρία, το χαϊδεμένο, κατά τα άλλα, παιδί της Ενωμένης Ευρώπης. Μετά τους διωγμούς σε βάρος των Τσιγγάνων, μετά την κτηνώδη στάση της Ουγγαρίας στο προσφυγικό, έρχεται ο διωγμός σε βάρος ενός νεκρού συγγραφέα στην ίδια την πατρίδα του.
Οι ιστορικοί συνειρμοί είναι ανατριχιαστικοί και αναρωτιέται κανείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα…
μήπως η καύση των βιβλίων που Λούκατς και πολλών άλλων; Kαθώς το θέμα αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, διατηρούσαμε μια επιφύλαξη (κι ελπίδα) ότι πρόκειται περί φάρσας ωστόσο τόσο η εσωτερική αλληλογραφία όσο και οι πηγές από την Ουγγαρία το επιβεβαιώνουν)

600x450-ct16

Ήδη συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο (η πλειονότητα από την Ουγγαρία) χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας κάτω από το ακόλουθο κείμενο. Αρκετές υπογραφές είναι από την Ελλάδα.
Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Αρχείου Λούκατς (τη μετάφραση έκανε το ιστολόγιο Το Περγάδι)
Εμείς, οι υπογράφοντες επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την απόφαση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών να κλείσει το Αρχείο Λούκατς στη Βουδαπέστη. Ο Γκιόρκι Λούκατς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ένας διακεκριμένος συγγραφέας της νεωτερικότητας όχι μόνο στη φιλοσοφία αλλά και στους τομείς της πολιτικής σκέψης, της θεωρίας της λογοτεχνίας, της κοινωνιολογίας και της ηθικής.
Συγγραφέας διεθνούς φήμης, ο Λούκατς αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία πνεύματα στην ιστορία του πολιτισμού της Ουγγαρίας και τα έργα του αποτελούν μέρος του πνευματικού θησαυρού της ανθρωπότητας. Για δεκαετίες, το Αρχείο Λούκατς έδινε τη δυνατότητα σε ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς κύκλους να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που σχετίζονται με τη ζωή του φιλοσόφου και το συγγραφικό του έργο. Καθώς το αρχείο βρίσκεται στο σπίτι όπου διέμενε ο φιλόσοφος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, λειτούργησε και ως μνημείο αφιερωμένο σε μια προσωπικότητα μεγάλης ακτινοβολίας της εποχής μας.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους, η οποία προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα της επιστήμης και των τεχνών κατάπληξη και θλίψη.

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να υπογράψετε
http://www.petitions24.com/protest_against_closing_down_the_lukacs_archiv
mao.gr