Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και εκθέτει την Κυβέρνηση!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες με 495 ψήφους, τροπολογία που συνέταξε και κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο του ψηφίσματος σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά (νησιωτικότητα), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η τροπολογία εκθέτει την Ελληνική κυβέρνηση, που προτίμησε να υπακούσει στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού», «φωτογραφίζει» την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής»
Την τροπολογία του Νίκου Χουντή, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές της GUE, Σοφία Σακοράφα, Tania González Peñas (Ισπανία, Podemos), Miguel Urbán Crespo (Ισπανία, Podemos), Lola Sánchez Caldentey (Ισπανία, Podemos), Xabier Benito Ziluaga (Ισπανία, Podemos), Estefanía Torres Martínez (Ισπανία, Podemos), Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος, ΑΚΕΛ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος, ΑΚΕΛ).

Ο Νίκος Χουντής, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκθέτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να καταργήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και στα πιο φτωχά, στα πιο μικρά, στα πιο απομονωμένα, και σε αυτά που δέχονται την τεράστια μεταναστευτική πίεση.

Είναι φανερό ότι, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, υπακούωντας στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού».

Παρατίθεται η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:


Πρόταση ψηφίσματος

Τροπολογία
5α. υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα· τονίζει τη σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και ζητεί οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής·