Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Μια βραδιά στο μπλόκο της Κάτω Αχαγιάς

Στις 31 Γενάρη επισκεφθήκαμε το μπλόκο της Κάτω Αχαγιάς. Το κλιμάκιο είχε προετοιμαστεί από το πρωί. Χρειαζόμασταν κατά τις αρχικές εκτιμήσεις ένα μαζικό κλιμάκιο. Η προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης, με πρωτεργάτες τους κυβερνητικούς παπαγάλους είναι αλήθεια μας επηρέασαν. Χρειαζόμασταν πολύ κόσμο με το φόβο ότι θα αντικρίζαμε επιθετικούς χρυσαυγίτες.
Αφού φτάσαμε στο μπλόκο, η εικόνα μετά την αρχική αμηχανία ήταν αρκετά διαφορετική. Τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Ξυλούρη. Το πιο προκλητικό ήταν το «Πουλημένοι» του τελευταίου. Δε γνωρίζουμε αν το τελευταίο προκαλεί σύγχυση στους σύγχρονους διαχειριστές της εξουσίας, αλλά είναι και αποτελεί κληρονομιά της αριστεράς που επέλεγε να μη συμβιβαστεί ανά της περιόδους.

Η κουβέντα με τους αγρότες του μπλόκου ήταν επίσης ενδιαφέρουσα. Όντως η περιοχή δεν ήταν, ούτε είναι προπύργιο της αριστεράς. Ο περισσότερος κόσμος είχε αναφορά στην δεξιά. Παρ’ όλ’ αυτα της 25 Γενάρη επέλεξαν να στηρίξουν την όποια ελπίδα είχαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η μετέπειτα αντιμετώπιση τους, τους κάνει δικαιολογημένα οργισμένους. Ο χαρακτηρισμός τους ως βολεμένους από τους μπροστάρηδες της κυβερνητικής προπαγάνδας, από άτομα που μισθώνονται για να ρίχνουν λάσπη κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Ο κόσμος είναι δεκτικός. Δεν τον πλησιάζουμε ως ινστρούχτορες της Λαϊκής Ενότητας, αλλά με τις κοινωνικές μας πραγματικότητες. Συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για την έλλειψη προοπτικής στο μέλλον, για την καταστροφή που θα φέρει το ασφαλιστικό. Το ίδιον αποτυπώνεται και στα μικρόφωνα. Συζητάμε όλοι μαζί για το πως μπορούμε να κάνουμε από κοινού αισθητή την παρουσία μας στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, γιατροί, εργάτες, μηχανικοί, δικηγόροι φοιτητές.
Οι αγρότες ίσως κάποτε ανήκαν σε συντηρητικές παρατάξεις. Πλέον όμως δε καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Προσπαθούν μόνοι τους δειλά - δειλά να οργανωθούν και να αντιδράσουν.
Δεν είδαμε ούτε μεγαλογαιοκτήμονες ούτε τσιφλικάδες. Ούτε φασίστες. Δυστυχώς η ρητορεία των επαγγελματιών κονδυλοφόρων της κυβέρνησης για μαύρα και μπλε μπλόκα μπορεί να οδηγήσει πολλούς προς τα εκεί. Οι αγρότες δεν προέρχονται από την αριστερά του κοσμοπολιτισμού και του σαλονιού ούτε είχαν παππούδες και πατεράδες στο ΕΑΜ. Μπορεί να είχαν στον ΕΔΕΣ. Αν αυτός είναι ο λόγος η αριστερά να αγνοήσει τα προβλήματά τους και την πολιτική εξόντωσης τους τότε δικαιολογημένα και οι ίδιοι θα της γυρίσουν την πλάτη.
Προς το παρόν ευτυχώς επιλέγουν να μη το κάνουν. Εκφράζονται θετικά για τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ. Αναγνωρίζουν και την συνέπεια της αντίστασης και καταλαβαίνουν τον πόλεμο που δέχονται όσοι αντιστέκονται στην κυβερνητική λαίλαπα από τον γιατρό που μεταναστεύει και βαφτίζεται μεγαλογιατρός, από τον άνεργο μηχανικό που βαφτίζεται μεγαλοεργολάβος, από τον δικηγόρο των 500€ που βαφτίζεται γραβατωμένος έως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που βαφτίζεται τρελή.
Στο μπλόκο δεν υπήρχαν ούτε στιλάτα camper, εναλλακτικά σταράκια και ατημέλητο brit look. Κοστίζουν περισσότερο από γραβάτες και γαλότσες και δεν έχουν επαγγελματική χρήση εκτός από το να το παίζεις επαγγελματίας αριστερός. Την Πέμπτη θα κατέβουμε μαζί στο δρόμο. Το κόλπο αριστερά δεξιά πάλιωσε και δεν πιάνει. Ο κόσμος είναι οργισμένος και δεν υπάρχει πλέον δημοψήφισμα για να εκφράσει όμορφα και ήρεμα την οργή του. Υπάρχει ο μονόδρομος να ισοπεδωθεί το ασφαλιστικό πριν μας ισοπεδώσει.

Ξούλος Δημήτρης
Σουρούνης Ανδρέας
Χριστοδούλου Πάνος
www.yabasta.gr