Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μελανσόν: Εμείς δεν παραδοθήκαμε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΖΑΝ ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ REALNEWS (14/2) KAI ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ
Γεννημένος στο Μαρόκο, με πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή, έχοντας δουλέψει ως μεταφραστής αλλά και ως υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων, μέχρι να τον κερδίσει η δημοσιογραφία και μετά τα κοινά, ο `αιώνιος έφηβος` της γαλλικής πολιτικής σκηνής και ηγετική φυσιογνωμία της Αριστεράς στην Ευρώπη, ο Ζαν Λίκ Μελανσόν, μιλά για όλους και για όλα στη Realnews.
Πραγματικός χείμαρρος, περιγράφει πως μέσα σε λίγες ώρες έγιναν με τον Αλέξη Τσίπρα, από φίλοι, δυο άγνωστοι: Ήμασταν και οι δύο μας τόσο μόνοι για τόσα πολλά χρόνια, στο να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε. Μετά τη `συνθηκολόγηση` του στις Βρυξέλλες κόπηκαν όλες οι γέφυρες, όλοι οι δεσμοί από εκείνον`, είναι τα σκληρά λόγια του για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και προσθέτει: `Εμείς δεν παραδοθήκαμε, δεν πρέπει να μας μπερδεύουν μαζί του`.

Ο Μελανσόν εξαπολύει πυρά κατά του Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας τον `φιλελεύθερο πολιτικό` με τυχοδιωκτικές επιδιώξεις, ενώ ανοίγει τα χαρτιά του για το όραμα του, που είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα της Αριστεράς με εναλλακτικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ως αντίπαλο δέος στη γερμανική πολιτική.

ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:
EΡ: Λόγω του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, θα σας ρωτήσω πρώτα αυτό: Είστε από τους ανθρώπους που στηρίξατε τον Αλέξη Τσίπρα. Η αλλαγή του σας ενόχλησε;
ΑΠ: Φυσικά. Για μένα ήταν και παραμένει πλήγμα. Νιώθω οδύνη, γιατί πίστευα ότι μας ένωναν δεσμοί φιλίας. Και δεν είχε δείξει κάποιο σημάδι που να προϊδέαζε για τις προθέσεις του. Ήταν ξαφνικό.
ΕΡ: Δηλαδή αισθάνεστε προδομένος από τη συμπεριφορά του;
ΑΠ: Προδομένος; Μεγάλη κουβέντα... Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές εκφράσεις ή επίθετα. Να ξέρετε πως προσωπικά, ως άνθρωπος, δεν διακόπτω εύκολα τους δεσμούς που έχω με τους άλλους. Είναι ανθρώπινοι πρώτα από όλα οι λόγοι και μετά πολιτικοί. Ναι, ήταν μεγάλη απογοήτευση η στάση του Αλέξη. Ήμασταν και οι δυο μας τόσο μόνοι, για τόσα πολλά χρόνια. Τόσο μόνοι στο να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε μαζί... Ο Αλέξης δεν έδειξε ούτε ένα λεπτό εκτίμηση και σεβασμό απέναντι μας. Δεν σκέφτηκε ούτε ένα λεπτό ότι μας παρέσυρε όλους μαζί του σε μια κατάσταση την οποία δεν επιθυμούσαμε. Δεν θα ξεχάσω την επομένη της `συνθηκολόγησης` του στις Βρυξέλλες πως πολλά γαλλικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ μας περιγελούσαν λέγοντας μας: `Λοιπόν, είδατε ο κύριος Τσίπρας; Τελικά υπέγραψε!`.
Είμαστε υποχρεωμένοι στα μάτια των υπολοίπων έντιμων αλλά και των αντιπάλων μας να πληρώσουμε – εμείς που το στηρίξαμε – το τίμημα.
Εμείς δεν παραδοθήκαμε. Δεν πρέπει να μας μπερδεύουν μαζί του. Εκείνους κάνει ότι θέλει, αλλά ο ελληνικό λαός, αργά ή γρήγορα, νομοτελειακά, θα τα καταφέρει και θα βγεί από το τούνελ. Γιατί οι Έλληνες είναι σπουδαίος λαός.
ΕΡ: Σας εκμυστηρεύτηκε μήπως τι έγινε; Γιατί άλλαξε στάση από τη μία μέρα στην άλλη;
ΑΠ: Όχι ποτέ. Από τη μια μέρα στην άλλη η σχέση μας έλαβε τέλος. Κόπηκαν όλες οι γέφυρες, όλοι οι δεσμοί από εκείνον. Εγώ, όπως θα θυμάστε, πήγα στο Ελιζέ να δω τον Φρανσουά Ολάντ τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης. Είπα στον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. Του είπα: `Εγώ δεν σου μιλάω στο όνομα της Ελλάδας, έχουν τους εκπροσώπους τους. Σου μιλάω ως Γάλλος. Εάν δεν βοηθήσεις την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, η επόμενη χώρα που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες καταστάσεις θα είναι η Γαλλία. Η Γαλλία είναι ο επόμενος στόχος. Ας μην κρυβόμαστε`.
ΕΡ: Θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εκπροσωπεί η πολιτική συμμαχία `Plan B`. Ποιος είναι ο στόχος σας;
ΑΠ: Αυτό που μας ένωσε ήταν η σκέψη να συσπειρώσουμε μέσα στον ίδιο χώρο, στο ίδιο ρεύμα, όλες και όλους εκείνους που σκέφτονται και θέλουν να υπάρξουν εναλλακτικές στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εγκαινίασε στη δεκαετία του 80 η Μάργκαρετ Θάτσερ με το περίφημο `ΤΙΝΑ` (There is no Alternative`), δηλαδή ότι υπάρχει μόνο μια πολιτική και είναι μονόδρομος.
Στο ερώτημα, λοιπόν, αν υπάρχει μόνο αυτή η πολιτική, εμείς απαντάμε: `Όχι, υπάρχουν και άλλες`.
ΕΡ: Και ποιες είναι αυτές;
ΑΠ: Μέχρι σήμερα το ερώτημα φάνταζε ακαδημαϊκό. Όμως, μετά την ελληνική κρίση και τον τρόπο διαχείρισης της πολλοί άνθρωποι της παγκόσμιας κοινότητας κατάλαβαν ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών να υπάρξουν συγκεκριμένα εναλλακτικά σχέδια – τα λεγόμενα Plan B, τα οποία δεν θα μείνουν στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά θα μπορούν να υλοποιηθούν. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήσαμε αυτή την κίνηση, φτιάχνοντας το ευρωπαϊκό `Φόρουμ του Σάο Πάολο`, το οποίο σας θυμίζω ιστορικά πως συσπείρωσε όλες τις εναλλακτικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής. Σταδιακά αυτό το φόρουμ, που έμοιαζε στην αρχή γραφικό στα μάτια των περισσότερων, δημιούργησε το πολιτικό προσωπικό που ανέλαβε τη διαχείριση δέκα κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες.
EΡ: Πιστεύετε, δηλαδή, πως μπορούμε να κάνουμε πράγματα διαφορετικά από αυτά που μας προτείνουν οι κυβερνήσεις χωρών-δανειστών;
ΑΠ: Μα και βέβαια! Διαφορετικά δεν θα είχαμε και λόγο ύπαρξης. Τώρα, το πως θα πρέπει να γίνουν αυτά, το σκεφτόμαστε. Όλα είναι πάνω το τραπέζι.
Για την ώρα δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένα plan B, υπάρχουν πολλά Plan B που επεξεργαζόμαστε.
`Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ`
ΕΡ: Πολλοί οικονομικοί αναλυτές και οικονομολόγοι ισχύριζονται ότι πλησιάζει και η σειρά της Γαλλίας να ακολουθήσει την τύχη των χωρών της Νότιας Ευρώπης.Αυτό το ενδεχόμενο το εξετάζει ο Φρανσουά Ολάντ;
ΑΠ: O Φρανσουά Ολάντ είναι ένας πολιτικός του φιλελεύθερου μπλοκ κι ας ισχυρίζεται το αντίθετο. Έτσι, δεν βλέπει που είναι το πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που βλέπει είναι όλους αυτούς που αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως για παράδειγμα εγώ. Πιστεύει ότι δεν είμαστε σοβαροί. Επί της ουσίας, ήταν ένας σοσιαλιστής που μεταλλάχθηκε σε φιλελεύθερο. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα απολύτως. Είναι -πιστεύω- τυχοδιώκτης.
ΕΡ: Λέγεται ότι θα ζητήσει τη βοήθεια σας για τις προεδρικές εκλογές του 2017...
ΑΠ: Μπορεί να τρέξει από πίσω μου όσο θέλει. Δεν έχει να λάβει τίποτα από εμάς. Ότι είχε να πάρει το πήρε και εξόφλησε με την αχαριστία του.

ΠΗΓΗ: yabasta.gr