Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο πιο κρίσιμος αγώνας στη σύγχρονη ιστορία του αγροτικού μας κινήματος!

Συνέντευξη με το σύντροφο Βαγγέλη Στογιάννη
Βαγγέλη, ποιοι είναι οι λόγοι της κινητοποίησης των αγροτών;
Ο βασικός λόγος της κινητοποίησης των αγροτών με αφορμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση, ότι εάν προστεθούν οι συνέπειες αυτών των δυο νομοσχεδίων στα ήδη τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, το πολύ μέσα σε ένα χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών πληθυσμών που έχουν απομείνει στη χώρα, θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων τους και μαζική έξοδό τους από τα χωράφια τους.

Εκεί ακριβώς στοχεύουν σε ότι άφορα τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παράκτιους αλιείς τα μέτρα που τους αφορούν στα δυο προαναφερθέντα νομοσχέδια. Πολύ απλά, αυτό που σήμερα παρακολουθούμε, δεν είναι παρά η προετοιμασία της τελευταίας πράξης ενός δράματος, αυτού της μαζικής εξάλειψης των αγροτικών πληθυσμών σε όλες τις χώρες με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τους τομέα, προκειμένου ο έλεγχος της γης και της παράγωγης τροφίμων να περάσει στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών.

Δώσε μας μια εικόνα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο

Βασικό χαρακτηριστικό των αγροτικών κινητοποιήσεων που όπως είπαμε προς το παρόν συνιστούν ξέσπασμα οργής και απελπισίας, είναι η έκταση η ένταση, η μαζικότητα της συμμετοχής στα περισσότερα από 50 μπλόκα - σταθμούς συγκέντρωσης των δυνάμεων των κινητοποιούμενων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό επίσης που έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις, είναι η σαφής απεικόνιση στο χάρτη τους, των ταξικών διαστρωματώσεων των ιδίων των αγροτών που συμμετέχουν, γεγονός που σε προηγούμενες κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο εμφανές. Όσο πιο φτωχοί είναι οι κινητοποιούμενοι αγρότες σε μια περιοχή, τόσο πιο μαζικό και «βουβά» αποφασιστικό είναι το μπλόκο τους. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι το μεγαλύτερο και μαζικότερο μπλόκο της χώρας είναι το τεράστιο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, στο οποίο σήμερα φαίνεται να παρατάσσονται τα φτωχομεσαία αγροτικά στρώματα κύρια της Δυτ. Θεσσαλίας όπου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα συγκεντρωμένα τρακτέρ πλησιάζουν (ή υπερβαίνουν) τον εκπληκτικό αριθμό των 3.000. Πρόκειται για παλιά κατά κύριο λόγο τρακτέρ, ταλαιπωρημένα και άσχημα, συντηρημένα που εμφανώς έχουν οδηγηθεί εκεί από κατόχους οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Δεύτερο και καθοριστικό χαρακτηριστικό των αγροτικών κινητοποιήσεων το οποίο απειλεί να καθορίσει δυσμενώς την έκβαση σε βάρος των αγροτών, είναι ότι στα αιτήματα των αγροτών πέραν του γενικού περί της απόσυρσης των δυο νομοσχεδίων κυριαρχούν κλαδικά διαχρονικά αιτήματα όπως η έγκαιρη καταβολή ενισχύσεων και επιδοτήσεων, η διεκδίκηση αφορολόγητου πετρελαίου κλπ, αιτήματα απόλυτα φυσιολογικά αφού είναι αιτήματα άμεσης ελάφρυνσης των συνεπειών της ζοφερής για τους αγρότες πραγματικότητας, το κόστος παράγωγης κλπ.

Αντίστοιχα, απουσιάζουν ή είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους, αιτήματα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν στην ανατροπή των αιτιών της σημερινής κατάστασης των αγροτών όπως η διεκδίκηση κοινωνικά ωφέλιμης βιώσιμης ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, η εθνικοποίηση της σποροπαραγωγής και της εναπομεινάσας βιομηχανίας γεωργικών εφοδίων, ο κρατικός έλεγχος της αγοράς γεωργικών εφοδίων, η σεισάχθεια των αγροτών, η κατάργηση των ποσοστώσεων στην παράγωγη τροφίμων, η ανασύσταση και εθνικοποίηση με αγροτικό και κοινωνικό έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας.

Η κατανόηση τέλος ότι η ικανοποίηση των πιο πάνω αιτημάτων δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΕΕ, κι επομένως ο αγροτικός κόσμος πρέπει να υιοθετήσει το αίτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Ο βασικός λόγος της απουσίας ή της αναιμικής πρόταξης τέτοιων αιτημάτων, δεν είναι άλλος από την έλλειψη κατανόησης, τουλάχιστον με ολοκληρωμένο τρόπο, των αιτιών των σημερινών προβλημάτων των αγροτών από τις συνδικαλιστικές τους ελίτ και τα πολιτικά υποκείμενα από τα όποια αυτές προέρχονται.

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ΝΔ και η Χ.Α; Ποιες οι πιθανότητες αυτές οι δυνάμεις να ξεπουλήσουν τον αγώνα;

Σήμερα στις κινητοποιήσεις, είναι εμφανής η παρουσία των συνδικαλιστών της Ν.Δ, καθώς και η απόπειρα παρέμβασης της Χ.Α. Φανερός στόχος των πρώτων, είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις πολιτικής εκμετάλλευσης και καλλιέργειας κοινωνικού κλίματος ρεβανσιστικής επανόδου του κόμματος τους. Εγχείρημα φυσικά που αν επιτευχθεί δεν θα διστάσουν να «πουλήσουν» τον αγροτικό αγώνα όπως συνέβη πάντοτε στο παρελθόν.

Η Χρυσή Αυγή από την άλλη πραγματοποιεί παρεμβάσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της απελπισίας και του θυμικού του πιο καθυστερημένου και απελπισμένου κομματιού των εξεγερμένων με δήθεν αντιμνημονιακή, αντισυστημική και «πατριωτική» ρητορική, οι οποίες φυσικά επαναλαμβάνονται απαράλλακτα, όπως και στην περίπτωση του κινήματος των αγανακτισμένων και με την ιδία ακριβώς πολιτική γραμμή (όλοι είναι απατεώνες κλέφτες και προδότες). Πρόκειται δηλαδή για την παμπάλαια φασιστική τακτική της προσπάθειας του λύκου να χαρεί στην αναμπουμπούλα, προσπάθεια που θα πέσει στο κενό εάν το λαϊκό ταξικό διεκδικητικό κίνημα (μέρος του όποιου είναι το κίνημα των αγροτών) και τα συλλογικά υποκείμενα της Αριστεράς έχουν βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την έως εδώ εμπειρία τους.

Πως πιστεύεις ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις;

Από τα ως εδώ παρατεθέντα, γίνεται σαφές, ότι οι λαϊκές αριστερές επαναστατικές δυνάμεις που δρουν σήμερα μέσα στο αγροτικό κίνημα και κυρίως οι μάζες της φτωχομεσαίας αγροτιάς, άμεσα πρέπει να συνδέσουν τα βασικά αιτήματα πάλης με τον στόχο της συνολικής ανατροπής του συστήματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση των αγροτών. Πρέπει να αντιλαμβάνονται την πάλη για τα διάφορα άμεσα αιτήματα (όπως αυτά που αναφέρονται πιο πάνω) σαν βήματα κοινωνικής μετάβασης και πάνω σε αυτή τη βάση να επιδιώξουν καθαρά και απερίφραστα τη συστράτευση του εργατικού κινήματος με στόχο την συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου των πληττομένων και εξαθλιωμένων από την κρίση, με χαρακτηριστικά καθαρής στόχευσης στη σοσιαλιστική μετάβαση, μια μετάβαση που ως κόρη οφθαλμού θα πρέπει να είναι η μετάβαση των «από κάτω» με δημοκρατικές διαδικασίες σε μια δικαιότερη κοινωνία και ζωή.

Αν το κατανοήσουν και το πράξουν, η κοινωνική εξέλιξη και ανταπόκριση θα είναι τόση και τέτοια που θα δημιουργήσει στέρεο υπόβαθρο νίκης του υπέρ βωμών και εστιών άρα και δικαίου αυτού αγροτικού αγώνα. Αν δεν το κατανοήσουν και δεν κινηθεί το αγροτικό κίνημα σε αυτόν το δρόμο, τότε αυτό που τους περιμένει είναι μια εκκωφαντική ηρωική συντριβή και το τέλος της αγροτικής τάξης στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα η εργατική τάξη και οι «εκτός μέλλοντος» άνθρωποι αυτής της χώρας, θα βρεθούν να δώσουν την επόμενη μεγάλη μάχη τους για διεκδίκηση μιας δικαιότερης κοινωνίας από πολύ χειρότερες θέσεις και με χειρότερους σε βάρος τους συσχετισμούς.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του κοινωνικού επίδικου, και τέτοιες οι συνέπειες του, στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση, που πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλες τις εκφάνσεις της αντισυστημικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Καλέσματα πρέπει άμεσα να βγουν σε όλους τους χώρους δουλειάς, καλέσματα για τη συνάντηση του αγροτικού και εργατικού κινήματος, με στόχο τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού αντικαπιταλιστικού μετώπου των «από τα κάτω» το οποίο θα συμπαραταχτεί στον ηρωικό σημερινό ξεσηκωμό των αγροτών μπροστά στο χαμό τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της κίνησης προς την κοινωνική μετάβαση. Οι καιροί ου μενετοί και οι πάντες θα κριθούν από την ιστορία και τις αγέννητες σήμερα γενιές, από την στάση τους στο επίδικο των ημερών.

Οι συνθήκες είναι ώριμες όσο ποτέ άλλοτε. Η Αριστερά; Οψόμεθα εις Φιλίππους.
Συνέντευξη με το σύντροφο Βαγγέλη Στογιάννη

  • Βαγγέλη, ποιοι είναι οι λόγοι της κινητοποίησης των αγροτών;
Ο βασικός λόγος της κινητοποίησης των αγροτών με αφορμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση, ότι εάν προστεθούν οι συνέπειες αυτών των δυο νομοσχεδίων στα ήδη τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, το πολύ μέσα σε ένα χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών πληθυσμών που έχουν απομείνει στη χώρα, θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων τους και μαζική έξοδό τους από τα χωράφια τους.    

Εκεί ακριβώς στοχεύουν σε ότι άφορα τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παράκτιους αλιείς τα μέτρα που τους αφορούν στα δυο προαναφερθέντα νομοσχέδια. Πολύ απλά, αυτό που σήμερα παρακολουθούμε, δεν είναι παρά η προετοιμασία της τελευταίας πράξης ενός δράματος, αυτού της μαζικής εξάλειψης των αγροτικών πληθυσμών σε όλες τις χώρες με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τους τομέα, προκειμένου ο έλεγχος της γης και της παράγωγης τροφίμων να περάσει στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών.
  • Δώσε μας μια εικόνα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο
Βασικό χαρακτηριστικό των αγροτικών κινητοποιήσεων που όπως είπαμε προς το παρόν συνιστούν ξέσπασμα οργής και απελπισίας, είναι η έκταση η ένταση, η μαζικότητα της συμμετοχής στα περισσότερα από 50 μπλόκα - σταθμούς συγκέντρωσης των δυνάμεων των κινητοποιούμενων.  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό επίσης που έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις, είναι η σαφής απεικόνιση στο χάρτη τους, των ταξικών διαστρωματώσεων των ιδίων των αγροτών που συμμετέχουν, γεγονός που σε προηγούμενες κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο εμφανές. Όσο πιο φτωχοί είναι οι κινητοποιούμενοι αγρότες σε μια περιοχή, τόσο πιο μαζικό και «βουβά» αποφασιστικό είναι το μπλόκο τους. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι το μεγαλύτερο και μαζικότερο μπλόκο της χώρας είναι το τεράστιο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, στο οποίο σήμερα φαίνεται να παρατάσσονται τα φτωχομεσαία αγροτικά στρώματα κύρια της Δυτ. Θεσσαλίας όπου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα συγκεντρωμένα τρακτέρ πλησιάζουν (ή υπερβαίνουν) τον εκπληκτικό αριθμό των 3.000. Πρόκειται για παλιά κατά κύριο λόγο τρακτέρ, ταλαιπωρημένα και άσχημα, συντηρημένα που εμφανώς έχουν οδηγηθεί εκεί από κατόχους οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.         

Δεύτερο και καθοριστικό χαρακτηριστικό των αγροτικών κινητοποιήσεων το οποίο απειλεί να καθορίσει δυσμενώς την έκβαση σε βάρος των αγροτών, είναι ότι στα αιτήματα των αγροτών πέραν του γενικού περί της απόσυρσης των δυο νομοσχεδίων κυριαρχούν κλαδικά διαχρονικά αιτήματα όπως η έγκαιρη καταβολή ενισχύσεων και επιδοτήσεων, η διεκδίκηση αφορολόγητου πετρελαίου κλπ, αιτήματα απόλυτα φυσιολογικά αφού είναι αιτήματα άμεσης ελάφρυνσης των συνεπειών της ζοφερής για τους αγρότες πραγματικότητας, το κόστος παράγωγης κλπ.

Αντίστοιχα, απουσιάζουν ή είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους, αιτήματα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν στην ανατροπή των αιτιών της σημερινής κατάστασης των αγροτών όπως η διεκδίκηση κοινωνικά ωφέλιμης βιώσιμης ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, η εθνικοποίηση της σποροπαραγωγής και της εναπομεινάσας βιομηχανίας γεωργικών εφοδίων, ο κρατικός έλεγχος της αγοράς γεωργικών εφοδίων, η σεισάχθεια των αγροτών, η κατάργηση των ποσοστώσεων στην παράγωγη τροφίμων, η ανασύσταση και εθνικοποίηση με αγροτικό και κοινωνικό έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας.

Η κατανόηση τέλος ότι η ικανοποίηση των πιο πάνω αιτημάτων δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΕΕ, κι επομένως ο αγροτικός κόσμος πρέπει να υιοθετήσει το αίτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Ο βασικός λόγος της απουσίας ή της αναιμικής πρόταξης τέτοιων αιτημάτων, δεν είναι άλλος από την έλλειψη κατανόησης, τουλάχιστον με ολοκληρωμένο τρόπο, των αιτιών των σημερινών προβλημάτων των αγροτών από τις συνδικαλιστικές τους ελίτ και τα πολιτικά υποκείμενα από τα όποια αυτές προέρχονται.
  • Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ΝΔ και η Χ.Α; Ποιες οι πιθανότητες αυτές οι δυνάμεις να ξεπουλήσουν τον αγώνα;
Σήμερα στις κινητοποιήσεις, είναι εμφανής η παρουσία των συνδικαλιστών της Ν.Δ, καθώς και η απόπειρα παρέμβασης της Χ.Α. Φανερός στόχος των πρώτων, είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις πολιτικής  εκμετάλλευσης και καλλιέργειας κοινωνικού κλίματος ρεβανσιστικής επανόδου του κόμματος τους. Εγχείρημα φυσικά που αν επιτευχθεί δεν θα διστάσουν να «πουλήσουν» τον αγροτικό αγώνα όπως συνέβη πάντοτε στο παρελθόν.

Η Χρυσή Αυγή από την άλλη πραγματοποιεί παρεμβάσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της απελπισίας και του θυμικού του πιο καθυστερημένου και απελπισμένου κομματιού των εξεγερμένων με δήθεν αντιμνημονιακή, αντισυστημική και «πατριωτική» ρητορική, οι οποίες φυσικά επαναλαμβάνονται απαράλλακτα, όπως και στην περίπτωση του κινήματος των αγανακτισμένων και με την ιδία ακριβώς πολιτική γραμμή (όλοι είναι απατεώνες κλέφτες και προδότες). Πρόκειται δηλαδή για την παμπάλαια φασιστική τακτική της προσπάθειας του λύκου να χαρεί στην αναμπουμπούλα, προσπάθεια που θα πέσει στο κενό εάν το λαϊκό ταξικό διεκδικητικό κίνημα (μέρος του όποιου είναι το κίνημα των αγροτών) και τα συλλογικά υποκείμενα της Αριστεράς έχουν βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την έως εδώ εμπειρία τους.   
  • Πως πιστεύεις ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις;
Από τα ως εδώ παρατεθέντα, γίνεται σαφές, ότι οι λαϊκές αριστερές επαναστατικές δυνάμεις που δρουν σήμερα μέσα στο αγροτικό κίνημα και κυρίως οι μάζες της φτωχομεσαίας αγροτιάς, άμεσα πρέπει να συνδέσουν τα βασικά αιτήματα πάλης με τον στόχο της συνολικής ανατροπής του συστήματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση των αγροτών. Πρέπει να αντιλαμβάνονται την πάλη για τα διάφορα άμεσα αιτήματα (όπως αυτά που αναφέρονται πιο πάνω) σαν βήματα κοινωνικής μετάβασης και πάνω σε αυτή τη βάση να επιδιώξουν καθαρά και απερίφραστα τη συστράτευση του εργατικού κινήματος με στόχο την συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου των πληττομένων και εξαθλιωμένων από την κρίση, με χαρακτηριστικά καθαρής στόχευσης στη σοσιαλιστική μετάβαση, μια μετάβαση που ως κόρη οφθαλμού θα πρέπει να είναι η μετάβαση των «από κάτω» με δημοκρατικές διαδικασίες σε μια δικαιότερη κοινωνία και ζωή.

Αν το κατανοήσουν και το πράξουν, η κοινωνική εξέλιξη και ανταπόκριση θα είναι τόση και τέτοια που θα δημιουργήσει στέρεο υπόβαθρο νίκης του υπέρ βωμών και εστιών άρα και δικαίου αυτού αγροτικού αγώνα. Αν δεν το κατανοήσουν και δεν κινηθεί το αγροτικό κίνημα σε αυτόν το δρόμο, τότε αυτό που τους περιμένει είναι μια εκκωφαντική ηρωική συντριβή και το τέλος της αγροτικής τάξης στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα η εργατική τάξη και οι «εκτός μέλλοντος» άνθρωποι αυτής της χώρας, θα βρεθούν να δώσουν την επόμενη μεγάλη μάχη τους για διεκδίκηση μιας δικαιότερης κοινωνίας από πολύ χειρότερες θέσεις και με χειρότερους σε βάρος τους συσχετισμούς.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του κοινωνικού επίδικου, και τέτοιες οι συνέπειες του, στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση, που πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλες τις εκφάνσεις της αντισυστημικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Καλέσματα πρέπει άμεσα να βγουν σε όλους τους χώρους δουλειάς, καλέσματα για τη συνάντηση του αγροτικού και εργατικού κινήματος, με στόχο τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού αντικαπιταλιστικού μετώπου των «από τα κάτω» το οποίο θα συμπαραταχτεί στον ηρωικό σημερινό ξεσηκωμό των αγροτών μπροστά στο χαμό τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της κίνησης προς την κοινωνική μετάβαση. Οι καιροί ου μενετοί και οι πάντες θα κριθούν από την ιστορία και τις αγέννητες σήμερα γενιές, από την στάση τους στο επίδικο των ημερών.

Οι συνθήκες είναι ώριμες όσο ποτέ άλλοτε. Η Αριστερά; Οψόμεθα εις Φιλίππους.
- See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/o-pio-krisimos-agonas-sti-sygxroni-istoria-toy-agrotik/#sthash.3AHfKcZo.dpuf