Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Ο ΑΛ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ “ΛΟΧΙΑ” ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ “ΗΘΙΚΗΣ” ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη διογκούμενη κοινωνική αντίδραση για το Ασφαλιστικό και τις νέες αξιώσεις των δανειστών, αποτυπώνει η συνέντευξη του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Realnews.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καταψήφισης του Ασφαλιστικού από κυβερνητικούς βουλευτές, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τους αντιρρησίες να παραιτηθούν για να μην κλονίσουν την κυβερνητική (διάβαζε: μνημονιακή) πλειοψηφία. Υποστήριξε δε ότι κάθε βουλευτής που διαφωνεί έχει “υποχρέωση” να παραιτηθεί γιατί εξελέγη (ελέω Τσίπρα) με λίστα, “όταν γνωρίζει πριν εκλεγεί ποιο πρόγραμμα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθηθεί”.
Δεν γνωρίζουμε από που αντλεί ο κ. Φλαμπουράρης την αίσθηση ότι διαθέτει ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πλεονέκτημα που υποτίθεται ότι τον νομιμοποιεί να συμπεριφέρεται σαν “λοχίας” της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας στρατιωτική πειθαρχία για ένα αντιλαϊκό νόμο, που έχει βγάλει στους δρόμους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του στη Realnews είναι αποκαλυπτικές.

Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού ομολογεί επί της ουσίας ότι τα περί “παράλληλου προγράμματος” και “προσωρινού συμβιβασμού” ήταν παραμύθια της Χαλιμάς, αφού, όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναγνωρίζει, “το πρόγραμμα που πρέπει να αναγκαστικά να ακολουθηθεί από την κυβέρνησή του” είναι το τρίτο μνημόνιο- τελεία και παύλα! Αλλά με αυτά τα παραμύθια κατέβηκαν στις εκλογές, εξαπάτησαν τους εκλογείς και τους ίδιους τους βουλευτές τους, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είχαν εκλεγεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, σε εκλογές με σταυρό και με εντολή να εφαρμόσουν ένα αντιμνημονιακό, φιλολαϊκό πρόγραμμα.

Προκαλεί εντύπωση επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε διατυπώσει ανάλογες προτροπές- τελεσίγραφα απέναντι σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη του, που τον απειλούσαν να ανατρέψουν “από τα δεξιά” την κυβέρνησή του όταν έδινε (έστω με τον τρόπο που την έδινε) τη μάχη του δημοψηφίσματος. Επιλέγει να το κάνει, μέσω των πιο στενών συνεργατών του, τώρα που υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντα του λαού, αλλά εκείνα των δανειστών και της ολιγαρχίας.

Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του λειτουργούν υπό το κράτος πανικού, καθώς, την ώρα που κορυφώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, με πολιορκητικό κριό το ΔΝΤ, του ζητάνε ακόμη βαρύτερα, αντιλαϊκά μέτρα- ακρωτηριασμό και των κύριων συντάξεων, μείωση του κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις και αντισυνδικαλιστικό νόμο. Μέτρα που θα ακυρώσουν και το τελευταίο φύλλο συκής αυτής της κυβέρνησης, ακόμη και στα μάτια εκείνων που θα ήθελαν διακαώς να της δώσουν μια ακόμη ευκαιρία.

Σ' αυτό το φόντο, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο είτε μιας αναγκαστικής “διεύρυνσης”- διάσωσης της κυβέρνησής του με σωσίβια από το ΠΑΣΟΚ, τον Λεβέντη, το ποτάμι και τη ΝΔ του Μητσοτάκη είτε της “απόδρασης” από τον ασφυκτικό κλοιό μέσω πρόωρων εκλογών. Από εδώ και οι δηλώσεις Κουρουμπλή για την ανάγκη να πάμε στις επόμενες εκλογές με έναν νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα έχει κάνει βολιδοσκοπήσεις για οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση αλλά οι συνομιλητές του από τα άλλα κόμματα ή ανεξάρτητες προσωπικότητες δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος δεν φαίνεται διατεθημένος να εγκαταλήψει την πρωθυπουργία.

Οι τραγελαφικές αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την πρόσφατη δήλωση του Μανώλη Γλέζου, από το μπλόκο των αγροτών της Κορινθίας, ότι αυτή κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη μακροημέρευσή της στην εξουσία και όχι για τα αγωνιώδη προβλήματα της λαϊκής πλειοψηφίας. Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη να βάλει ο ίδιος ο λαός τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις για την ανατροπή των μνημονίων και του πολιτικού συστήματος που τα στηρίζουν. Η πανελλαδική απεργία και τα συλλαλητήρια της 4ης Φεβρουαρίου μπορούν να αποτελέσουν ορόσημο μιας αποφασιστικής, νικηφόρας κλιμάκωσης.

iskra.gr