Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μένουμε "Ευρώπη" φεύγουμε από την Σένγκεν;

Βαγγέλης Δεληπέτρος
Ο “εκσυγχρονιστικός” μύθος ξεκινούσε από το “Ελλάς Ευρώπη Δημοκρατία” και κατέληγε στο “Δεν θέλουμε τη μοναξιά του τίποτε”. Όπως όλοι οι μύθοι όμως, και αυτός, στις μέρες μας, θρυμματίζεται με θόρυβο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα ευρωπαϊκά “κεκτημένα”.
Η Δανία, που... παραείναι Ευρώπη, αποφάσισε με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιτρέπεται να κρατήσουν χρήματα και “ατομικά περιουσιακά στοιχεία” αξίας έως 1340 ευρώ. Σε μια επίδειξη μεγαλοψυχίας πάντως, οι γαμήλιες βέρες και άλλα αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία θα εξαιρούνται.
Η Γερμανία είναι βεβαίως η καρδιά της σημερινής Ευρώπης. Και η... καρδιά της ευρωπαϊκής καρδιάς είναι η Βαυαρία, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κρατήσουν οτιδήποτε έχει αξία έως 750 ευρώ. Τα υπόλοιπα “μπορούν να κατάσχονται νόμιμα από το κράτος” που σε καιρούς κρίσης εφαρμόζει δοκιμασμένες από την... ιστορία συνταγές για να τα βγάλει πέρα.
Ευρώπη προφανώς είναι και το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου οι κρατικές “ανάγκες” είναι μεγαλύτερες και οι πρόσφυγες μπορούν να κρατήσουν τιμαλφή και χρήματα συνολικής αξίας μόνο μέχρι 350 ευρώ.
Ευρώπη είναι και το Βέλγιο, ο υπουργός Εσωτερικών του οποίου ζητεί από την Ελλάδα να γίνει ολόκληρη ένα... hot spot, με πρώτο βήμα τη δημιουργία στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Αθήνα!
Ευρώπη είναι και όλες αυτές οι χώρες, από τη γειτονική μας FYROM μέχρι την Ουγγαρία, που υψώνουν φράχτες για να μείνουν έξω οι πρόσφυγες μην και μολύνουν τα “άγια” χώματά τους.
Και είναι εκπρόσωποι της σημερινής Ευρώπης , και μάλιστα με τη βούλα, οι Επίτροποι που συζητούν σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας, ώστε να μην χρειαστεί να εκφράσουν την αλληλεγγύη που υποσχέθηκαν όταν όλη η ανθρωπότητα δάκρυζε για τον πνιγμό των παιδιών στο Αιγαίο.
Τυπική εφημερίδα αυτής της “παγκοσμιοποιημένης Ευρώπης” είναι οι Financial Times, που σε ανοιχτή προφανώς γραμμή με τις διεργασίες στην Κομισιόν για την Σένγκεν και λαμβάνοντας υπόψιν την “πρόταση” του Βελγίου, δηλαδή της Γερμανίας, αναζητούν ρηξικέλευθες λύσεις για την αντιμετώπιση του “προσφυγικού”.
Η πρώτη “δημιουργική” πρόταση στο “διάλογο” είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα να αρχίζουν μετά από την... Ελλάδα, η οποία θα γίνει “χώρος φιλοξενίας προσφύγων” ώστε να πάψει “η Γερμανία να δέχεται πιέσεις”. “Ανατριχιαστική” η πρόταση, αλλά “μόνο σε πρώτη ματιά”, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, καθώς σε μια δεύτερη φάση μπορεί να αποδειχθεί “λυτρωτική”.
Κι αυτό γιατί η... ανακουφισμένη Γερμανία θα μπορούσε, σύμφωνα με το άρθρο, να στηρίξει την υπόθεση μιας κάποιας διαγραφής χρέους, ενώ το πολιτικό προσωπικό των... καθαρόαιμων ευρωπαϊκών χωρών, θα συμπληρώναμε εμείς, δεν θα χρειάζεται να κατάσχει τα τιμαλφή και τα χρήματα των προσφύγων ζωντανεύοντας τον εφιάλτη της ναζιστικής περιόδου.
Τελικά, η Ευρώπη μάλλον δεν έχει και τόση Δημοκρατία όση μας έλεγαν, και μένοντας σε αυτήν, πάση θυσία όπως λένε όταν βγάζουν δεκάρικους, μπορεί να βρεθούμε διπλά και τριπλά χρεωμένοι.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Φωτο sooc.gr
news247.gr