Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το μισθολογικό κόστος ... και το ταξικό μίσος στην Ελλάδα

- Γάλα Ελληνικό .. 1.60 , Γάλα Γερμανικό 0.90
- Ντομάτες από Ηλεία 1.50 - Ντομάτα Βελγίου 1.15
- Πατζάρι βρασμένο Ελλάδα 1.70 - Πατζάρι βρασμένο Γαλλίας 0.85 Και για να μη σας κουράσω, έκανα κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε και εσείς.
Μια βόλτα στα ράφια ενός super market.
Ναι υπάρχουν πολλά προϊόντα εισαγωγής, αλλά προκαλεί έκπληξη ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εισαγομένων, είναι από χώρες όπως, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο.
Αυτές οι πέντε χώρες καταλαμβάνουν πάνω από το μισό χώρο στα ράφια των super market.
Θέλετε να δούμε αναλυτικά το κατώτατο μισθό σε αυτές τις χώρες;

Στα 1.473 ευρώ ο βασικός στη Γερμανία, ενώ προβλέπονται και κάποια επιδόματα για όσους είναι σε αυτή τη κατηγορία.
Στο Βέλγιο ο κατώτατος μισθός 1.501 ευρώ και στην Ολλανδία 1.477 ευρώ, στα 1430 συν επιδόματα στη Γαλλία ,ακόμα πιο ψηλά στη Δανία.
Και ναι υπάρχουν χώρες με ποιο χαμηλούς μισθούς από την Ελλάδα ... μόνο που αυτές απουσιάζουν εντυπωσιακά από τα ράφια των super market.
Και ότι υπάρχει, υπάρχει επειδή η Ε.Ε. με την πολιτική των ποσοστώσεων τους επιτρέπει να τα πουλάνε για να εισάγουν βιομηχανικά προϊόντα από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορά... όπως η Τουρκία με τα λεμόνια και τις πατάτες....
Αυτό το παραμύθι με το μισθολογικό κόστος λοιπόν να τελειώνει.
Γιατί η ζάχαρη, το γάλα, τα τυριά, τα βούτυρα, οι ντομάτες, τα κάστανα, το λάδι!!! , τα ζυμαρικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα .. οι κονσέρβες και πολλά άλλα δεν είναι βιομηχανικά προίοντα με τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.
Και να τελειώσουμε με ένα παράδειγμα.
Τι μισθολογικό κόστος έχει η εταιρεία "ΟΛΥΜΠΟΣ", η "ΔΕΛΤΑ", η "ΜΕΒΓΑΛ", η "ΦΑΓΕ" ..κλπ .. και τι μισθολογικό κόστος, έχουν οι Γερμανικές, Ολλανδικές και Δανέζικες εταιρείες;
Γιατί τα ελληνικά προϊόντα είναι 40% πιο ακριβά, όταν τα αντίστοιχα των συγκεκριμένων χωρών έχουν και να ταξιδέψουν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα;

Αριστοτέλης Σταγειρίτης - kinisienergoipolites