Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΕ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΑΓΡΙΟΙ ΣΙΔΕΡΟΦΡΑΚΤΟΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Η ΕΣΗΕΜΘ,ΕΣΗΕΑ,ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Η άγρια και βάρβαρη αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε στην Ειδομένη τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, κράτησε πάνω από δέκα(!) ώρες με ξυλοδαρμούς και ωμή βία σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, ενώ φέρεται να ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.
Η βάναυση αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα με πλήρη μυστικότητα και αφού εκδιώχθηκαν από το χώρο τηλεοράσεις και συνεργεία, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, σε απόσταση περίπου 5 χλμ! Κατά την αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν δύο δημοσιογράφοι και δύο φωτορεπόρτερ, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και αργότερα λέχθηκε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αυτόπτες μάρτυρες, που βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τον αστυνομικό κλοιό, έκαναν λόγο για άσκηση πρωτοφανούς βίας σε βάρος τρομοκρατημένων μεταναστών, οι οποίοι, πλήρως απομονωμένοι και ανυπεράσπιστοι, αισθάνθηκαν ότι ζουν καταστάσεις πολέμου και άνευ προηγουμένου εχθρότητας εναντίον τους.

Οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι είναι ειρωνία και πρόκληση το ότι η αστυνομική επιχείρηση ονομάστηκε “βελούδινο γάντι”, ενώ θα έπρεπε να ονομαστεί “σιδερόφρακτο ρόπαλο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επιχείρηση σημειώθηκαν δεκάδες προσαγωγές προσφύγων, ενώ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου – και όχι στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό – διακομίστηκε, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ξυλοφορτωμένος από τα ΜΑΤ, Ιρανός μετανάστης από την Ειδομένη.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΣΗΕΜΘ


Την «ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας» καταγγέλλει η ΕΣΗΕΜΘ, αναφερόμενη στις προσαγωγές δημοσιογράφων από την αστυνομία στην Ειδομένη, πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή
Στην ανακοίνωση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης υπογραμμίζεται ότι «υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.
Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΕΣΗΕΑ
Τις προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Στην ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, η ΕΦΕ υπογραμμίζει:
«Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

H απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη έγινε για λόγους ασφαλείας και όχι γιατί υπήρχε πρόθεση απόκρυψης γεγονότων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) επισήμανε ότι σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση δεν μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να είναι στα «πόδια» των αστυνομικών, ενώ για την απομάκρυνση και αποκλεισμό τους σε αρκετά μακρινή απόσταση σημείωσε ότι εάν έπρεπε να είναι ίσως στα 100 μέτρα, και δεν ήταν, κακώς έγινε. Πρόσθεσε ότι λανθασμένες ενέργειες μπορεί να έγιναν στο επικοινωνιακό κομμάτι αλλά αυτό δεν επισκιάζει την επιτυχία της επιχείρησης και το τελικό αποτέλεσμά της.
iskra