Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ”!

ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ
Ιδιαίτερα κρίσιμη διαγράφεται η νέα σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό ζή­τημα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο κέντρο των διαβου­λεύσεων θα βρεθεί η απαράδεκτη πρόταση Τίμερμανς-Αβραμόπουλου για δημιουργία σώματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής (European Border and Coast Guard), η οποία θα αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Το εν λόγω, στρατιωτικής νοοτρο­πίας σώμα θα μπορεί να επεμβαίνει στα “θερμά σημεία” της προσφυγικής κρίσης, ακόμη και χωρίς την έγκριση του αντίστοιχου κράτους-μέλους. Όπως είπε, με αφοπλιστικό κυνι­σμό, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίτερμανς, “δεν υπάρχουν πλέον εθνι­κά σύνορα”.

Αν και το σχέδιο της Κομισιόν δεν αναφέρει ονομαστικά την Ελλάδα, είναι ολοφάνερο ότι τη “φωτογραφίζει”. Οι κυρίαρχοι της Ε.Ε. θεωρούν την Ελλάδα ως “ανίκανη” να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα και την εκβιάζουν να δεχτεί την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μας διώξουν από τη ζώνη Σένγκεν. Πρόκειται για ένα αντι­δραστικό σχέδιο, απ' όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξει κανείς: Για την Ελλάδα, σημαίνει την κατάργηση του πιο στοιχειώδους δικαιώματος εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας, εκείνου που αφορά την προστασία των συνόρων της, και τη μετατροπή της, με βούλα, σε ευρωατλαντι­κό “οικόπεδο”.

Για τους ίδιους τους πρόσφυγες, προοιωνίζεται μια απάνθρωπη αντιμετώπιση, με τη μετα­τροπή των επιχειρήσεων διάσωσης σε επιχειρήσεις απώθησης των “ανεπιθύμητων”, πολ­λαπλασιάζοντας τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Είναι χαρακτηρι­στική η ανακοίνωση- τελεσίγραφο της Κομισιόν στην Ιταλία να επιβάλλει, “ακόμη και με βία” την ταυτοποίηση του 100% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα και τη μακρόχρο­νη κράτηση “εκείνων που αντιστέκονται στην ταυτοποίησή τους”. Δηλαδή, την αντιμετώπι­ση των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου και της πείνας ωσάν να επρόκειτο για τους χειρότερους εγκληματίες.

Την ώρα που η απολύτως υποταγμένη στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο Ελλάδα αντιμετωπί­ζεται ως “σάκος του μποξ” της αντιδραστικής, ξενοφοβικής Ε.Ε., η Τουρκία, που φέρει τε­ράστιες ευθύνες για τη διάλυση της Συρίας και το δράμα των προσφύγων, εγκωμιάζεται ως χώρα με “μεγάλο ειδικό βάρος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού”. Το πιο πρόσφατο “δώρο” στον Ερντογάν ήταν το προχθεσινό άνοιγμα του 17ου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση. Κι αυτό, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση της Άγκυρας για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μία τύποις ισότιμη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αρνηθεί την παράδοση της φύλαξης των ελληνικών συ­νόρων στην ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και τα τελεσίγραφα για μια πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού με όρους που θα χαροποιούσαν την Μαρίν Λεπέν και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο σύνολό της. Οφείλει επίσης, αν μη τι άλλο, να συνδέσει την ενταξιακή πο­ρεία της Τουρκίας με την αποδοχή, από την πλευρά της, του Δίκαιου της Θάλασσας, κάτι που θα αποτελούσε πολύ θετική εξέλιξη, καθώς θα άνοιγε το δρόμο για τη διευθέτηση των βασικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ.
iskra.gr